Mexiko:Prepočítanie hlasov potvrdilo Peňu Nieta ako víťaza prezidentských volieb

06.07.2012 Celý región

Mexiko/Madrid 6. júla (TASR) - Enriqueho Peňu Nieta po opätovnom prepočítaní hlasov z vyše polovice volebných miestností potvrdili ako víťaza mexických prezidentských volieb. Porazil tak svojho súpera, ľavicového kandidáta Andrésa Manuela Lópeza Obradora.

Neúspešný rival odmietol po voľbách priznať porážku s tvrdením, že Nietova Inštitucionálna revolučná strana (PRI), ktorá vládla v Mexiku tvrdou rukou sedem desaťročí do roku 2000, kupovala hlasy a nútila voličov hlasovať za svojho kandidáta.

López Obrador teda požiadal o prepočítanie všetkých hlasov. Podľa Federálneho volebného inštitútu (IFE) však zákonom stanovené podmienky na opätovné sčítanie boli splnené len v niečo vyše polovici volebných miestností. Volebný zákon umožňuje prepočítanie iba tam, kde je rozdiel medzi dvoma vedúcimi kandidátmi menší než jedno percento alebo kde sa objavia iné "nezrovnalosti", ako sú napríklad ťažko čitateľné volebné lístky.

Predstaviteľ politického stredu Peňa Nieto "rozhodne odmietol" súperove tvrdenia v dnes zverejnenom interview pre španielsky denník El País. Poprel tiež, že jeho strana dostala neprimerane veľký priestor v televízii.

"Vyjadrenia, že ma do úradu dostala televízia, je neúctou k miliónom mexických voličov," povedal Nieto.

Novozvolený prezident prisľúbil, že bude s ostatnými stranami spolupracovať na "štrukturálnych reformách", zameraných na tvorbu pracovných miest a vybudovanie sociálnej siete zahŕňajúcej všetkých Mexičanov.

Peňa Nieto dostal vo voľbách vyše 38 z 99 percent sčítaných hlasov, ľavicový kandidát López Obrador získal 31 percent, uviedla dnes nemecká tlačová agentúra DPA. Výsledok potvrdilo prepočítanie vyše polovice hlasov.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región